Składniki na sakiewki szpinakowe:
- papier ryżowy - 3 sztuki
- ciecierzyca gotowana - 100 g
- szpinak - 100
- czosnek - 1 ząbek
- ser Feta - 50 g
- cytryna - pół sztuki
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- przyprawa papryka wędzona - pół łyżeczki
Składniki na sałatkę:
- sałata rzymska/masłowa/lodowa - wedle uznania
- ogórek - pół sztuki
- papryka czerwona podłużna - pół sztuki
- pomidorki koktajlowe - garść
- cebula czerwona - pół sztuki
- kolendra świeża - wedle uznania
- migdały płatki - 1 łyżka
- oliwki kalamata/zielone/czarne/ - 1 łyżka
- zioła prowansalskie - pół łyżeczki
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- miód - 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak. Podsmażać, aż szpinak zmięknie, dodać odrobinę soli, pieprzu, wędzoną paprykę i skropić całość sokiem z cytryny. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i pokrojony ser feta. Zawartość patelni zmiksować ręcznym blenderem lub za pomocą malaksera na gładką masę.
Papier ryżowy namoczyć w wodzie i odczekać około 1 minutę aż zmięknie - na środku papieru ułożyć porcję szpinakowego farszu - papier zawinąć do środa tworząc sakiewkę. Gotowe sakiewki podawać z sałatką.
Na oliwie podprażyć płatki migdałów z całymi oliwkami i posypać ziołami prowansalskimi.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Na sałacie układać kolejno pokrojone warzywa: ogórka, paprykę, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Na warzywach ułożyć podprażone migdały z oliwkami i polać resztą oliwy z patelni, miodem i octem balsamicznym. Na koniec sałatkę udekorować posiekaną świeżą kolendrą. Podawać z sakiewkami.
Twój komentarz