Składniki:
- ugotowana włoszczyzna z zupy
- nasiona słonecznika - 2 łyżki
- sezam biały - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- natka pietruszki - pęczek
- miód - 1 łyżeczka
- sos balsamiczny - 1 łyżka
- ocet z czerwonego wina - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- bazylia suszona, sól, pieprz - wedle uznania
Sposób przygotowania:
Ugotowaną włoszczyznę pokroić w plastry.
Przygotować w misce glazurę do warzyw: posiekać czosnek i natkę pietruszki, dodać miód, ocet winny, sos balsamiczny, łyżkę oliwy, suszoną bazylię - wymieszać i doprawić do smaku.
Na patelnii grillowej rozgrzać oliwę i grillować partiamii pokrojone warzywa - smarując glazurą z obu stron.
Podawać z podprażonymi na suchej patelnii pestkami słonecznika i sezamu.
Twój komentarz