INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
06 Sty

Grillowana włoszczyzna

Autorski przepis na szybką kolację - co zrobić z warzywami z zupy? :-) 

Składniki:

- ugotowana włoszczyzna z zupy 

- nasiona słonecznika - 2 łyżki

- sezam biały - 2 łyżki 

- czosnek - 2 ząbki

- natka pietruszki - pęczek 

- miód - 1 łyżeczka

- sos balsamiczny - 1 łyżka

- ocet z czerwonego wina - 1 łyżka 

- oliwa z oliwek - 2 łyżki 

- bazylia suszona, sól, pieprz - wedle uznania 

 

Sposób przygotowania:

Ugotowaną włoszczyznę pokroić w plastry.

Przygotować w misce glazurę do warzyw: posiekać czosnek i natkę pietruszki, dodać miód, ocet winny,  sos balsamiczny, łyżkę oliwy, suszoną bazylię - wymieszać i doprawić do smaku. 

Na patelnii grillowej rozgrzać oliwę i grillować partiamii pokrojone warzywa - smarując glazurą z obu stron.

Podawać z podprażonymi na suchej patelnii pestkami słonecznika i sezamu. 

 

Twój komentarz




POKAŻ