Składniki na jedną porcję:
Kurczak:
Filet z kurczaka - 100 g
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
Rozmaryn - kilka gałązek
Szynka parmeńska - 1 plaster
Zapiekanka ziemniaczana:
Cebula - 1 duża sztuka
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
Ser Parmezan - 1 plaster
Śmietana 12% - 50 ml
Musztarda francuska - 1 łyżeczka
Szałwia świeża/mielona - wedle uznania
Ziemniaki - 2 średnie sztuki
Zielenina:
Czosnek - 2 ząbki
Masło - 1 łyżeczka
Natka pietruszki - pół pęczka
Por - pół sztuki
Szpinak - 2 garści
Przepis:
Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie (około 20 minut). Następnie przestudzić i pokroić w plastry - ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na oliwę, doprawić do smaku i dodać szałwię. Na koniec dodać musztardę francuską, śmietanę i wymieszać. Gotową cebulę ułożyć na ziemniakach, obsypać startym parmezanem i wstawić do piekarnika - 180C/20 minut.
Na arkuszu papieru pergaminowego obtoczyć kurczaka w soli, pieprzu i listach rozmarynu - przykryć mięso papierem i lekko rozbić z obu stron. Kurczaka smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Szynkę parmeńską pokroić w paski/kostkę i na suchej patelni lekko zrumienić. Na gotowego kurczaka ułożyć chipsy z szynki.
Por pokroić w plastry, czosnek posiekać - podsmażyć na maślę (w garnku po gotowaniu ziemniaków), dodać szpinak, posiekaną natkę i 3 łyżki wody - doprawić do smaku i dusić do miękkości.
Twój komentarz