INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
20 Kwie

Mielone z kalafiora

Wiosenny przepis na wegańskie kotlety 

Składniki na 8-10 kotletów:

- 2,5 szklanki startego kalafiora - pół kalafiora

- 1 duża cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

- 1/2 szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni

- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

- 1/4 szklanki oleju

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1/2 łyżeczki syropu z agawy

- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.

Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

 

Porady - kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy kotlety łatwiej się lepią. 

Twój komentarz




POKAŻ