INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
28 Wrze

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem

Jesienny przepis na pieczone jabłka :) 

Składniki:

- 500g (2 duże) jabłka

- 100g (1/2 kostki) twarogu

- 25g (1 łyżka) miodu

- 20g (5 sztuk) orzechów włoskich

- opcjonalnie cynamon do smaku

 

Sposób przygotowania:

Z jabłek odciąć górę na wysokości około 1-2 cm. Wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne jednak nie przebić jabłek na wylot. Twaróg wymieszać z miodem i pokruszonym orzechami. Nafaszerować owoce, położyć odcięte z wierzchu kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec bez przykrycia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie posypać cynamonem.

Twój komentarz




POKAŻ