INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
18 Maj

Makaron z indykiem w porach ze szparagami

Wiosenny przepis na szybki obiad ze szaparagami 

Składniki:

1 ząbek czosnku,

ok. 150 g fileta z indyka,

1 szklanka makaronu penne (najlepiej z mąki durum),

1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego,

1 kawałek pora,

5 szparagów zielonych.

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparagów oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Mięso pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ