INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
30 List

Zupa krem z batata i kwaśnego jabłka

Pomysł na zupę krem z thermomixa

Składniki:

600g (1 duży) batat

200g (1 średnie) kwaśne jabłko

4g (2 ząbki) czosnku

3g (1 cm) korzenia imbiru

20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy

750g bulionu

opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego

opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry

 

Sposób przygotowania:

Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do thermomixa i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całość zmiksować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.

Twój komentarz




POKAŻ