INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
20 Sty

Bigos z młodej kapusty

Bigos w lekkiej wersji 

Składniki:

Bulion warzywny pół szklanki (120 g) 8 kcal

Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g) 128 kcal

Kapusta młoda 1/3 sztuki (250 g) 73 kcal

Koper 2 łyżeczki (8 g) 2 kcal

Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 88 kcal

Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 14 kcal

Przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g) 11 kcal

Soczewica nasiona 3 łyżki (45 g) 147 kcal

 

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę, wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować.

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ