INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
03 List

Jak budować odporność? - witamina A

Źródła pokarmowe witaminy A 

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy A ze swojej diety, gdyż:

- witamina A bierze udział w rozwoju układu odpornościowego,

- odgrywa rolę regulacyjną w procesach odpornościowych,

- wykazuje działanie terapeutyczne w leczeniu różnych chorób zakaźnych,

- jej niedobory w organizmie mogą mieć wpływ na częstotliwość występowania chorób zakaźnych układu oddechowego i pokarmowego u dzieci,

- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin A,

- może wykazywać działanie terapeutyczne w chorobach przenoszonych przez układ oddechowy, takich jak zapalenie płuc i odra lub w zakaźnych chorobach układu pokarmowego u dzieci,

- może wzmocnić funkcje odpornościowe organizmu i zapewnić lepszą obronę przed wieloma chorobami zakaźnymi.

 

Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy A:

- wątróbka wołowa,

- bataty,

- szpinak,

- dynia,

- marchew,

- śledź,

- papryka,

- mango.

 

Bibliografia:

Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018;7(9):258. Published 2018

Twój komentarz




POKAŻ