INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
26 Paź

Jak budować odporność? - witamina C

Źródła pokarmowe witaminy C

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C ze swojej diety, gdyż:

- niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,

- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,

- objawy trwających już infekcji mogą zostać skrócone/złagodzone,

- możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),

- profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.

 

Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:

- acerola,

- owoce dzikiej róży,

- kiwi,

- cytrusy,

- owoce jagodowe,

- papaja,

- ananas,

- brokuły,

- papryka,

- szpinak,

- dynia.

 

Bibliografia:

Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Twój komentarz




POKAŻ