INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Patrycją Krusiewicz-Samson.

mgr Patrycja Krusiewicz-Samson
16 Paź

Jak budować odporność? - witamina D

Witamina D ważna w okresie zachorowań na grypę 

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy D, gdyż:

- istnieje duża szansa na to, że możesz mieć jej niedobory wynikające m.in. ze zmniejszonej ekspozycji na słońce oraz przez wykluczanie jej najlepszych źródeł,

- niedobory witaminy D związane są ze zwiększoną podatnością na infekcje,

- może modulować odpowiedź immunologiczną,

- nieświadomie (przed pojawieniem się antybiotyków) stosowano ją w leczeniu gruźlicy, wystawiając chorych na działanie słońca (tę samą chorobę często leczono również tranem z ryb - jednego z najlepszych jej źródeł),

- podanie witaminy D powodowało zmniejszenie częstotliwości zakażeń grypą.

 

Wybrane najlepsze źródła witaminy D:

- słońce, oleje z ryb, ryby, żółtka jaj, wątroba wołowa, wzbogacone o nią produkty spożywcze, grzyby, sery.

 

Bibliografia:

Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881-886. doi:10.2310/JIM.0b013e31821b8755

Sahota O. Understanding vitamin D deficiency. Age Ageing. 2014;43(5):589-591. doi:10.1093/ageing/afu104

Forrest KY, Stuhldreher WL. Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults. Nutr Res. 2011;31(1):48-54. doi:10.1016/j.nutres.2010.12.001

Twój komentarz




POKAŻ